کاکائو درختی از تیره پنیرکیان است که دارای میوه هایی زرد رنگ و به اندازه یک خیار و حاوی 25 تا 45 دانه است، میوه های کاکائو را پس از چیدن انبار میکنند تا بپوسد و پس از آن دانه ها را جمع آوری کرده و پودر کاکائو را تهیه می کنند.
خواص کاکائو برای پوست و مو
توجه : پیش از گذاشتن هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل 20 دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید.
1 – جوان سازی پوست صورت :
کاکائو حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C و منیزیم است که جریان خون به پوست را بهبود بخشیده و باحفظ الاستیسیته پوست باعث کاهش چین و چروک و جوان سازی پوست صورت می شود.
– ماسک کاکائو و قهوه و عسل برای صورت :
4 قاشق غذاخوری پودر کاکائو، 4 قاشق غذاخوری پودر قهوه، 8 قاشق غذاخوری شیر بادام و 2 قاشق غذاخوری عسل را با هم ترکیب کنید و بر روی صورت و گردن خود بمالید، بگذارید بماند تا خشک شود سپس با آب گرم خوب بشویید.
2 – ضد آفتاب طبیعی :
کاکائو مانند یک کرم ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست را از اشعه های مضر UV محافظت می کند.
3 – لایه بردار طبیعی پوست صورت :
پودر کاکائو به عنوان یک لایه بردار طبیعی پوست صورت عمل کرده و برای پاکسازی صورت مناسب می باشد.
4 – درمان پوست چرب صورت :
کاکائو چربی پوست صورت را کاهش داده و برای روشن تر و درخشان تر شدن پوست صورت مفید می باشد.
5 – درمان سیاهی دور چشم :
کاکائو به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید ها و منیزیم که دارد با بهبود گردش خون به درمان سیاهی دور چشم کمک می کند.
6 – درمان ریزش مو :
کاکائو گردش خون در پوست سر را افزایش می دهد و با تقویت موها به درمان ریزش مو کمک می کند.
– ماسک کاکائو برای مو :
2 قاشق غذا خوری پودر کاکائو، 1 زرده تخم مرغ، یک فنجان خامه ترش و 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون را با هم ترکیب کنید و بر روی پوست سر و مو ها بمالید، بگذارید یک ساعت بماند و سپس با آب گرم و شامپو بشویید.
فواید دارویی و درمانی کاکائو برای بدن
جنین و زنان باردار :
کافئین موجود در کاکائو خطر ابتلا به فشار خون بالا و پره اکلامپسی را در زنان باردار کاهش می دهد.
کافئین موجود در کاکائو جذب کلسیم و آهن بدن زنان باردار در دوران بارداری را بهبود می بخشد و باعث افزایش رشد جنین می شود.
فلاونوئید ها و آنتی اکسیدان های موجود در کاکائو به سلامت قلب زنان باردار کمک می کند.
کودکان :
آهن و مس موجود در پودر کاکائو برای درمان کم خونی فقر آهن و آنمی در کودکان مفید می باشد.
آنتی اکسیدان های موجود در دانه های کاکائو باعث سلامت قلب و عروق در کودکان می شوند.
فلاونوئید های موجود در کاکائو خطر ابتلا به دیابت در کودکان را کاهش می دهند.
مردان :
کاکائو با تولید هورمون ها و مواد شیمیایی از جمله اندروفین در بدن به تقویت قوای جنسی در مردان کمک کرده و ناتوانی جنسی و ناباروری را در آقایان درمان می کند.
قلب، کلسترول و چربی خون :
مطالعات نشان داده که فلاونوئید های موجود در کاکائو که شامل پروسیانیدین، کاتچین و اپیکاتچین هستند دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده و برای سلامت قلب و عروق مفید هستند.
فلاونوئید های موجود در کاکائو خاصیت ضد لخته شدن خون دارند و از ابتلا به آترواسکلروز و ترومبوز که از علل اصلی بیماری های قلبی و عروقی هستند، جلوگیری می کنند.
همچنین کاکائو باعث کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بالای خون شده و با کاهش چربی خون به پیشگیری از بیماری های قلبی کمک می کند.
سرماخوردگی، سرفه و گلودرد :
تئوباریم موجود در کاکائو برای درمان سرماخوردگی، گلودرد و سرفه مفید می باشد، هر شب قبل از خواب یک فنجان کاکائو گرم بنوشید تا سرفه شما درمان شود.
فشار خون :
کاکائو غنی از فلاونوئید ها و آنتی اکسیدان هایی است که انعطاف پذیری عروق خونی را بهبود بخشیده و به کاهش فشار خون بالا در افراد کمک می کند.
لاغری و کاهش وزن :
مطالعات متعدد نشان داده که مصرف کاکائو متابولیسم بدن را بهبود می بخشد و باعث افزایش چربی سوزی در افراد چاق شده و برای لاغری و کاهش وزن مفید می باشد.
دیابت و قندخون :
مصرف کاکائو به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها مقاومت به انسولین را کاهش داده و متابولیسم گلوکز را بهبود می بخشد و به این طریق به تنظیم قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو کمک می کند.
عوارض و مضرات کاکائو
مقدار بالای کافئین موجود در کاکائو می تواند منجر به عوارض جانبی از جمله تکرر ادرار، بی خوابی و افزایش ضربان قلب شود.
کاکائو می تواند در بعضی افراد باعث ایجاد واکنش های آلرژیک مانند واکنش های پوستی، سردرد میگرنی، ناراحتی گوارشی و تهوع شود.
کافئین موجود در کاکائو با برخی دارو های قلبی، دارو های ضد افسردگی و دارو های آسم تداخل ایجاد می کند.
کاکائو برای کلیه مفید است، اما برای افراد مبتلا به نارسایی کلیه مضر می باشد، مقادیر بالای منیزیم موجود در کاکائو می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی شود.
طبع کاکائو
طبع کاکائو گرم و خشک می باشد.
کاکائو بومی منطقه آمازون بوده و به لحاظ تاریخی یک محصول بسیار مهم برای آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی محسوب می شود، درخت کاکائو حدود 4 تا 10 متر ارتفاع دارد و به طور طبیعی در مناطق گرمسیری رشد می کند.
کاکائو غنی از مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، کلسیم، فسفر، مس، منگنز، سلنیوم، پتاسیم، روی، کربوهیدرات، پروتئین و فیبر رژیمی و مقادیر بالایی آنتی اکسیدان و فلاونوئید ها می باشد.
** ارزش غذایی کاکائو (100 گرم)
- کالری : 228
- چربی : 14 گرم
- کربوهیدرات : 58 گرم
- قند : 1.8 گرم
- فیبر : 33 گرم
- پروتئین : 20 گرم